خدمات آزمایشگاهی، آموزشی، تحقیقاتی، مشاوره ای خاتم پلیمر (سهامی خاص)

درباره میکروپلاستیک ها چه می دانید؟

شاید در نگاه اول باورش سخت باشه که ما هر روز تکه های ریز پلاستیکی می خوریم، می نوشیم و استنشاق می کنیم، اما این اتفاق پیوسته در حال رخ دادنه. درباره میکروپلاستیک ها چه می دانید ، چه اتفاقی پس از ورود آنها به بدن ما می افتد و خطرات آن کدامند

فهرست مطالب

میکروپلاستیک چیست؟

میکروپلاستیک ها، همانطور که از نامشان پیداست، ذرات ریز پلاستیکی هستند.  طبق تعریف، پلاستیک‌هایی با قطر کمتر از پنج میلی‌متر (0.2 اینچ) را میکروپلاستیک می‌نامیم.

میکروپلاستیک ها از چه موادی تشکیل شدند؟

میکروپلاستیک‌ها از اتم‌های کربن و هیدروژن تشکیل شده‌اند که در زنجیره‌های پلیمری به هم متصل شده‌اند.  سایر مواد شیمیایی مانند فتالات ها، دی فنیل اترهای پلی برومینه (PBDEs) و تترابرومبیسفنول A (TBBPA)، معمولاً در میکروپلاستیک ها نیز وجود دارند و بسیاری از این افزودنی های شیمیایی پس از ورود به محیط از پلاستیک خارج می شوند.

انواع میکروپلاستیک

دو دسته میکروپلاستیک وجود دارد: اولیه و ثانویه

میکروپلاستیک‌های اولیه ذرات بسیار ریزی هستند که برای استفاده تجاری طراحی شده‌اند، مانند لوازم آرایشی و بهداشتی، و همچنین میکروالیافی که از لباس‌ها و سایر منسوجات مانند تورهای ماهیگیری می‌ریزند.

میکروپلاستیک‌های ثانویه ذراتی هستند که از تجزیه اقلام پلاستیکی بزرگ‌تر مانند بطری‌های آب به وجود می‌آیند.  تجزیه میتواند در اثر قرار گرفتن قطعه در معرض عوامل محیطی، عمدتاً تابش خورشید و امواج اقیانوس ایجاد می‌شود.

میکروپلاستیک ها کجا هستند؟

ما در همه جا با میکروپلاستیک ها روبرو هستیم: از زباله ها، گرد و غبار، پارچه ها، لوازم آرایشی، محصولات پاک کننده، باران، غذاهای دریایی، نمک خوراکی و غیره.

برای آشنا شدن با منابع اصلی انتشار میکروپلاستیک ها در خانه به این این مقاله مراجعه کنید.

جای تعجب نیست که میکروپلاستیک ها در سراسر بدن انسان از جمله در خون، بزاق، کبد، کلیه ها و جفت شناسایی شده اند.  محققان در حال بررسی نحوه ورود آنها به سایر اندام ها و بافت ها از ریه ها و دستگاه گوارش هستند.  میکروپلاستیک‌های کوچک‌تر از 1 میکرومتر که به نانوپلاستیک‌ها معروف هستند، بیش از همه محققان را نگران می‌کنند زیرا می‌توانند به سلول‌ها نفوذ کنند. دانشمندان دانشکده هاروارد چان، دریافتند که نانوپلاستیک‌ها می‌توانند به دو روش مختلف وارد سلول‌ها شوند و حتی به هسته‌های سلولی وارد شوند.

خطرات و چالش های میکروپلاستیک ها

اینکه آیا میکروپلاستیک ها تهدیدی برای سلامت انسان هستند یا نه، هنوز در مراحل اولیه است. مطالعات در کشت سلولی، حیات وحش دریایی و مدل‌های حیوانی نشان می‌دهد که میکروپلاستیک‌ها می‌توانند باعث آسیب اکسیداتیو، آسیب DNA و تغییرات در فعالیت ژن شوند که خطرات شناخته شده برای توسعه سرطان را به همراه دارد.  میکروپلاستیک ها در شیر مادر و مکونیوم، اولین مدفوع نوزاد، یافت شده است.

چند مطالعه روی موش ها اثرات تولید مثلی مانند کاهش تعداد و کیفیت اسپرم، زخم تخمدان و اختلالات متابولیک در فرزندان را نشان داده است. به نظر می رسد برخی از موجودات دریایی میکروپلاستیک های بیشتر و مواد مغذی کمتری می خورند که می تواند کل زنجیره غذایی را تحت تاثیر قرار دهد.  در انسان، محققان به بیماری های ناشی از آلودگی هوای ذرات معلق که حاوی میکروپلاستیک هستند و قرار گرفتن در معرض گرد و غبار پلاستیک در محل کار اشاره می کنند.

سایر تهدیدات از مواد شیمیایی درون و روی ذرات میکروپلاستیک، از جمله اجزای پلاستیکی – مانند BPA، فتالات‌ها و فلزات سنگین – ناشی می‌شوند که شناخته شده یا مشکوک به ایجاد اختلال در سیستم‌های عصبی، تولید مثلی و سایر سیستم‌ها هستند.

اگرچه تنوع میکروپلاستیک ها و دشواری تخمین انباشتگی در بافت های انسانی، شناسایی خطرات را چالش برانگیز می کند، یافته ها نشان دهنده میکروپلاستیک ها میتوانند باعث التهاب، مرگ سلولی، عارضه های ریه و کبد، تغییرات در میکروبیوم روده و تغییر متابولیسم لیپید و هورمون باشند.

شواهد نشان می‌دهد که میکروپلاستیک‌ها قدرت تماس با سموم دیگر مانند کادمیوم را افزایش می‌دهند. دانشمندان به دنبال بررسی این هستند که آیا میکروپلاستیک ها می توانند باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک و سایر عوامل بیماری زا را روی سطوح خود و بدن ما حمل کنند یا خیر.

چه باید کرد؟

در حال حاضر دانشمندان در حال بررسی میکروارگانیسم های پلاستیک خوار و جایگزین های پلاستیکی هستند. برخی دیگر به دنبال استفاده از تکنیک های نوین تصفیه آب هستند که می تواند میکروپلاستیک ها را حذف کند.

اقدامات نظارتی نیز می‌تواند به افراد کمک کند تا کمتر خود را در معرض میکروپلاستیک ها قرار دهند، بدین شکل که بر روی بسته‌بندی و برچسب محصول اطلاعات مربوط به بسته بندی و میکروپلاستیک ها درج شده و مشتریان را از خطرات سوء مدیریت، راه‌حل‌های موجود و در نهایت «مسئولیت گسترده تولیدکننده» آگاه کند.

آزمایش های مرتبط با میکروپلاستیک ها

تست های متعددی هستند که میتوانند به بررسی میکروپلاستیک ها در بسته بندی مواد غذایی بپردازند، از مهم ترین آنها میتوان به تست مهاجرت (migration) کلی و ویژه و تست heavy metal اشاره کرد.

برای مشاوره درباره آزمون مهاجرت میتوانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

همچنین میتوانید برای ثبت درخواست آزمایش خود از فرم ثبت درخواست اقدام کنید تا کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند.

آموزش

خاتم پلیمر با افتخار دوره‌های آموزشی را برای علاقمندان، کارشناسان، تولیدکنندگان و شرکت‌های خصوصی برگزار می‌کند. این دوره‌ها به منظور ارتقاء دانش و تخصص در زمینه پلیمرها و فناوری‌های مرتبط با آن‌ها انجام می‌شود. برای اطلاعات بیشتر میتوانید با ما در تماس باشید.

 

منابع:

National Geographic 

Harvard Medical School