خدمات آزمایشگاهی، آموزشی، تحقیقاتی، مشاوره ای خاتم پلیمر (سهامی خاص)

آزمون درصد جذب آب

آزمون درصد جذب آب

فهرست مطالب

آزمون درصد جذب آب

پلاستیک ها و فوم های پلیمری قابلیت جذب آب در خلل و فرج های خود دارند. به این منظور برای پلیمر هایی که در معرض رطوبت قرار دارند آزمون درصد جذب آب را انجام می دهیم تا میزان آبی که این مواد می توانند به خود راه بدهند را بررسی کنیم.

درصد جذب آب

از آنجا که کارکرد مهندسی شده مواد پلیمری برای بسیاری از مهندسان حائز اهمیت است این آزمون یکی از کاربردی ترین تست های پلیمر هاست.

به طور مثال بلوک های سقفی در ساختمان ها از فوم پلی استایرن ساخته شده اند. به دلیل استفاده از این فوم ها در سقف و بدنه ساختمان، آنها باید کمترین میزان جذب رطوبت را داشته باشند و کیفیت این نوع فوم ها وابسته به درصد جذب آب آنها می باشد.

همینطور در پمپ های تصفیه بسیاری از قطعات از جنس پلاستیک هستند اما فیلتر پمپ طوری ساخته شده که آب را جذب می کند و آلودگی آن را می گیرد ولی بدنه پلاستیکی پمپ هیچ آبی به بیرون نمی دهد.

پس درصد جذب آب یک پلیمر بسته به کاربرد و نیاز مهندسی آن می تواند متفاوت باشد.

تست درصد جذب آب

روش آزمون درصد جذب آب پلیمر

برای انجام این تست به صورت استاندارد نیاز به یک ترازو وزنه ای با دقت دو رقم اعشار، مخزن غوطه وری و فیکسچر نیاز است. البته دستگاه های تخصصی تر مثل دستگاه اندازه گیری منافذ سوزنی نیز برای این تست کاربرد دارد که جزو خدمات تخصصی آزمایشگاه خاتم پلیمر نیز می باشد.

آزمون درصد جذب آب پلیمر

نمونه ها باید در ابعاد مشخص با ۱۵.۲ سانتی متر طول و عرض و ۷.۶ سانتی متر ضخامت تهیه شود.

ابتدا باید نمونه را در آون به مدت ۲۴ ساعت و دمای ۵۰ درجه گذاشت و سپس آن را بیرون می آوریم و می گذاریم با محیط هم دما شود. سپس دوباره به مدت ۴ ساعت نمونه را داخل آون می گذاریم.

اگر اختلاف جرم نمونه پس از انجام این مراحل کمتر از ۱ صدم گرم باشد، نمونه برای آزمایش آماده شده است.

سپس ابتدا نمونه و فیکسچر را وزن می کنیم و به مدت ۹۶ ساعت غوطه ور می کنیم و سپس از حمام خارج کرده و دوباره وزن می کنیم.

درصد جذب آب فوم از فرمول درصد جذب آب بدست می آید. برای مقایسه نتایج باید مقدار بدست آمده را با معیار مرجع بسنجیم تا بفهمیم پلیمر یا فوم مورد استفاده کارایی دارد یا خیر.

به طور مثال در استاندارد ملی ایران به شماره ۱۱۱۰۸ ذکر شده است که درصد جذب آب برای فوم پلی استایرن باید کمتر از ۶ درصد باشد و بیشتر از این مقدار استاندارد کافی برای استفاده در صنعت ساختمان سازی را ندارد.

درصد جذب آب فوم پلیمر

استاندارد های لازم آزمون درصد جذب آب

در این تست استاندارد ASTM D570 برای درصد جذب آب نمونه و ASTM D570-98 برای درصد جذب آب توسط پلاستیک ها اجرا می شود.

در استاندارد ملی برای درصد جذب آب استاندارد های متفاوتی برای سنگ ها، کاشی ها و دیگر مصالح ساختمانی در نظر گرفته شده است که در این مطلب به آن ها نمی پردازیم.

آکادمی آموزشی خاتم پلیمر این امکان را فراهم می کند تا داوطلبان و مهندسان بخش فنی و کنترل کیفیت به راحتی با شرکت در دوره های آموزشی تخصصی در محل آزمایشگاه و مجازی می توانند الزامات استاندارد را پیاده سازی کنند و گواهی نامه معتبر منحصر بفرد هر آزمایش را دریافت نمایند.

همچنین آزمایشگاه تخصصی خاتم پلیمر با انجام آزمایش های مورد نیاز هر بخش به شرکت ها کمک می کند تا تاییده مربوطه را از سازمان غذا و دارو و سازمان ملی استاندارد ایران اخذ نمایند و اقدام به تولید انبوه محصولات خود نمایند.