خدمات آزمایشگاهی، آموزشی، تحقیقاتی، مشاوره ای خاتم پلیمر (سهامی خاص)

آزمون ویسکوزیته

آزمون ویسکوزیته پلیمر ها

فهرست مطالب

آزمون ویسکوزیته پلیمر ها

اهمیت آزمون ویسکوزیته پلیمر برای تولید و کنترل کیفیت پلیمر های مایع بسیار حائز اهمیت است. چراکه اکثر مصارف مهندسی پلیمر های مایع بر پایه ویسکوزیته آنها تعیین می شود.

با خاتم پلیمر همراه باشید تا باهم به بررسی جزئی این کمیت بپردازیم.

مفهوم ویسکوزیته

ویسکوزیته میزان مقاومت یک مایع نسبت به جریان یا نسبت نیروی مورد نیاز برای غلبه بر اصطکاک داخلی بین لایه های مایع ( استرس برشی) به تغییر در سرعت بین لایه های مایع (گرادیان سرعت) است .

سِر آیزاک نیوتن مطالعات مربوط به ویسکوزیته پایدار را در قانون دوم حرکت ( F = ma ) خود انجام داده است. یک مایع نیوتنی مانند آب به خاطر ویسکوزیته پایدار دارای رابطه خطی میان نرخ تنش و کرنش است.

از طرف دیگر ویسکوزیته یک مایع غیرنیوتنی، با تغییر در فشار و دما دچار تغییرات زیادی می شود.

به عنوان نمونه می توان رنگ یا روغن را مثال زد. تغییرات ویسکوزیته در پاسخ به استرس های برشی ایجاد شده شکل می گیرند، نظیر زمانی که بطری پلاستیکی برای بیرون آمدن کچاپ فشرده می شود.

در کاربرد های عملی، وقتی صحبت از آزمون ویسکوزیته و اهمیت آن می شود منظور ویسکوزیته سیالات غیرنیوتنی می باشد.

اهمیت ویسکوزیته پلیمر هادلیل اهمیت آزمون ویسکوزیته

ویسکوزیته یک مایع مهمترین خصوصیت مکانیکی آن است. بسیاری از اندازه گیری های کنترل کیفی مبتنی بر ویسکوزیته هستند.

به عنوان مثال، رنگ برای مصرف بهتر باید به شکل درستی پاشیده شود، ولی نبایستی از قلم مو چکه کند. جوهر نیز باید از سر خودکار با شار مناسبی بیرون آید.

در موارد دیگر، زمان طراحی و مهندسی تجهیزات و سیستم ها بایستی ویسکوزیته را مد نظر داشت تا این اطمینان به وجود آید که عملکرد آن ها طبق نیاز است.

اندازه و فشار پمپ ها و قدرت و دمای میکسر ها در کنترل فرآیند و مدیریت آن وابسته به ویسکوزیته است. آزمون شاخص جریان مذاب با آزمون ویسکوزیته شباهت هایی دارد اما از نظر ساختاری تفاوت های عمیقی وجود دارد. چراکه شاخص جریان مذاب مربوط به حالت مذاب پلیمر هاست ولی آزمون ویسکوزیته ارتباطی به مذاب بودن یا نبودن آن ندارد و تمامی مایعات را شامل می شود.

پس باید حواسمان به تفاوت های جزئی این آزمون ها باشد و از استاندارد های مخصوص هر آزمون استفاده کنیم.

آزمون استاندارد ویسکوزیته

برای آزمون ویسکوزیته پلیمر دستگاه های مختلف با قابلیت های متفاوتی وجود دارد. بعضی از این دستگاه ها دارای یک محفظه و برخی برای هر دو دمای 40 و 100 درجه سانتی گراد مطابق با استاندارد ASTM D445 دو محفظه‌ی مجزا در نظر گرفته شده است.

آزمون ویسکوزیته در دستگاه هایی دارای هیتر به همراه کنترلر دما و امکان آزمایش روی چند پلیمر همزمان، انجام می شود.

تست ویسکوزیته

دستگاه های پیشرفته آزمون ویسکوزیته دارای پمپ داخلی  بارگیری حمام، پمپ وکیوم جهت انجام آزمون و چاپگر مخصوص نتیجه آزمون است.

در دستگاه تست ویسکوزیته دو حمام یا دوقلو قابلیت های هر مدل دقیقا متناسب با مدل تک حمام متناظر آن بوده با این تفاوت که با وجود یک حمام دیگر قابلیت تامین هر دو دمای 40 و 100 درجه سانتی گراد مطابق با استاندارد ASTM D445 مختص به تست ویسکوزیته روغن وجود دارد.

آکادمی آموزشی خاتم پلیمر این امکان را فراهم می کند تا داوطلبان و مهندسان بخش فنی و کنترل کیفیت به راحتی با شرکت در دوره های آموزشی تخصصی در محل آزمایشگاه و مجازی می توانند الزامات استاندارد را پیاده سازی کنند و گواهی نامه معتبر منحصر بفرد هر آزمایش را دریافت نمایند.

همچنین آزمایشگاه تخصصی خاتم پلیمر با انجام آزمایش های مورد نیاز هر بخش به شرکت ها کمک می کند تا تاییده مربوطه را از سازمان غذا و دارو و سازمان ملی استاندارد ایران اخذ نمایند و اقدام به تولید انبوه محصولات خود نمایند.